Mi történik valójában, ha kávét iszunk lefekvés előtt?

Általában kerülni szoktuk a kávéfogyasztást az esti lefekvés előtt, attól félve, hogy az alvásunkat ez hátrányosan befolyásolja. A valóságban más a helyzet.

A Florida-i Atlantic University és a Harvard Medical School amerikai kutatói, 785 embert figyeltek meg, összesen 5164 napon és éjszakán át. Figyelembe vették, hogy az emberek mennyi koffeint, alkoholt és nikotint fogyasztanak.

Ezután a tudósok összehasonlították ezen anyagok fogyasztásának szintjét a résztvevők alvási szokásainak adataival (például az alvás időtartama és hatékonysága – a vizsgálatban résztvevők személyes naplói és a csuklóra szerelt speciális érzékelők segítségével gyűjtött adatok alapján). Így kiderült, hogy a nikotin és az alkohol képes megzavarni az alvást. Például a lefekvés előtti cigarettázás 42 perccel csökkenti az álmatlanságban szenvedők alvási idejét. Úgy tűnik azonban, hogy a koffeinnek semmilyen káros hatása nem volt.

„Ez a tanulmány az egyik legnagyobb longitudinális vizsgálat az esti alkohol-, koffein- és nikotinfogyasztás és az objektíven mért alvási eredmények közötti összefüggésekről.” – mondta Dr. Christine Spadola, a Florida-i Atlanti Egyetem munkatársa. „Nem észleltem összefüggést a lefekvés előtt négy órával történő koffein bevitele és a „rossz alvás” között.”

A múltban Dr. Neil Stanley alvásszakértő azt is elmondta, hogy mítosznak bizonyult az a tény, hogy ha alvás előtt kávét fogyasztunk, akkor nem fogunk jól aludni.

„Vannak, akik nagyon érzékenyek a koffein hatásaira, és ezeknek az embereknek fontos, hogy kerüljék a koffein tartalmú italok túlzott fogyasztását lefekvés előtt – de ebben nincs aranyszabály, ezért inkább minden esetben hallgassunk a testünkre.” – mondta Dr. Stanley.

filantropikum

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu