Ahogy dr. Peták István rákkutató, tudományos igazgató fogalmazott, a daganatos betegségek olyanok, mint az orosz rulett, nem lehet mindent megtenni a biztos megelőzéséért, ugyanis 50%-ban az örökletes és a környezeti tényezők számítanak, 50%-ban pedig a véletlenen múlik a betegség megjelenése. Nem mindegy azonban, hány golyóval játsszunk, így amit lehet, mindenképp fontos megtenni a megelőzésért. Ilyen például a kiegyensúlyozott étrend is, melynek fontos részét képezi a vitaminpótlás, kutatások bizonyítják ugyanis, hogy egyes vitaminok csökkenthetik a rák kialakulásának valószínűségét. Ilyenek a következők is!

A D-vitamint nem véletlenül emlegetik olyan gyakran a rák megelőzésével kapcsolatban. Vizsgálni is azért kezdték a kapcsolatot, mert a betegség előfordulási aránya jóval alacsonyabb volt a napsütötte térségekben élők esetében, a napfény pedig köztudottan összefügg a szervezet D-vitamin-termelésével. Ma már kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin számos olyan folyamatban részt vesz, mely a rákkockázat csökkenésével kapcsolatos, legyen szó a megelőzésről, a ráksejtek növekedésének és vérellátásának gátlásáról, illetve a rákos sejtek apoptózisának, vagyis sejthalálának előidézéséről. A D-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak a halfélék, illetve az olajoshal-konzervek.

A B-vitaminok nagyon fontos szerepet játszanak az örökítőanyag-károsodások kiküszöbölésében, élükön a B9-vitaminnal, vagyis a folsavval, nem véletlen, hogy az egyik legjelentősebb magzatvédő vitaminnak számít. Kutatások szerint a folsav megfelelő bevitele csökkentheti a bélrendszeri, a hasnyálmirigy- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát, hiányában azonban például nagyobb valószínűséggel alakul ki a mellrák olyan nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt. A folsav nagyobb mennyiségben van jelen többek között a spenótban és más zöld leveles zöldségekben, így ezeket mindenképp érdemes beiktatni az étrendbe.

A C-vitamin antioxidáns hatása révén szintén gátolja a sejtek és az örökítőanyag károsodását, és megakadályozza a kóros sejtburjánzást. Bár a C-vitamin megfelelő bevitelének egészségre gyakorolt áldásos hatásai nem vitatottak, a rákbetegek kezelése és a magas dózisú C-vitamin intravénás adagolása körül máig viták folynak. Kutatások rámutattak, hogy bizonyos esetekben utóbbi csökkentheti a daganatok növekedését – például prosztata-, máj-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri ráknál -, léteznek tanulmányok, melyek szerint segíti a hagyományos terápiát kiegészítésként, míg mások szerint nem. Bár alkalmazása a mellékhatások csökkentésében és az életminőség javulása terén is mutatott pozitív eredményeket a vizsgálatok során, terápiás alkalmazása ma nem elfogadott. A C-vitamin hagyományos bevitele ugyanakkor nagyon fontos – fogyassz minél több citrust, kivit, zöldpaprikát -, még inkább, ha dohányzol, illetve, ha cukorbetegségben szenvedsz.

Az E-vitamin számos betegségtől segít megvédeni a szervezetet. Ezek közé tartoznak többek között a szívbetegségek, ízületi gyulladások, a tüdő- és bélrendszeri betegségek, valamint a rák is. Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhető, hogy megvédi a sejteket, a DNS-t a szabad gyökök káros hatásaival, a mutációkkal és a tumornövekedéssel szemben. Kutatások szerint túl alacsony szintje összefüggésbe hozható a rák kialakulásával, megfelelő szintje pedig képes többek között csökkenteni a prosztata-, a bélrendszeri, valamint a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Legfontosabb forrásait jelenti a mandula, az avokádó, a brokkoli és a barna rizs, emellett igen nagy mennyiségben található meg a gabonacsírákban és növényi olajokban, például a tökmagolajban.

forrás: szupertanácsok

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu