A buddhisták három birodalomból vagy szférából állónak tekintik a mindenséget, amelyet a születés-halál-újraszületés ciklusai szerint élő lények népesítenek be.

Ezen felfogás szerint a legalsó az Érzékek és Vágyak szférája; felette található a Formák szférája – a finom anyag világa; míg a legfelsőt a Formák nélküli szférának nevezik.

Ez a testetlen lények birodalma.

A szférák 31 szintre oszlanak, ezeket mind különböző kategóriájú lények lakják. A legalsó birodalom a pokol, míg legfelül a “sem észlelés, sem nem-észlelés” mennyországa van. Ez már a tudaton túli világ, ahol csak az elme létezik.

A szférák

Az újraszületés a buddhista világmindenség bármely birodalmába vagy szférájába lehetséges, mivel szamszára, vagyis az újraszületési körforgás zajlik a három szférában, illetve közöttük.

A Formák nélküli szférába való születés már közel jár a megszabaduláshoz, de az alsóbb szférák lakói számára is lehetséges a megvilágosodás, mely után többé már nem lakják a lét szféráit.


Az emberként való újraszületés magas szinten, az Érzékek és Vágyak szférájában áldásos sors bármilyen lény számára, mivel az embereknek bőven van lehetőségük arra, hogy szellemileg előrehaladjanak, a megvilágosodás elérése felé, s ily módon véget vessenek a szamszárának.

Azok, akik “jó” karmát halmoztak fel, még magasabb szinten születhetnek újra. Az istenek által lakott sok szint egyikében való újraszületés kihívás; az ottani lét boldog, az isteneknek mégis küzdeniük kell a megvilágosodás eléréséért és a szamszárából való kimenekülésért.

Ha ezt nem teszik, akkor előfordulhat, hogy alacsonyabb szférában születnek újra.

Az emberek világa alatt helyezkednek el a “rossz sors” világai, ahol a “rossz” karmát felhalmozott lények születnek újra. A legalsó birodalom különféle poklokból áll, ahol a gonosz tetteket kínzásokkal, például tűzzel vagy fagyos hideggel torolják meg.

A buddhista világmindenségben a gonosz tettek levezeklését megszabadulás követi, a lények pedig egy magasabb birodalomban születnek újra.

Az állati királyságban való újraszületés nem kívánatos, mivel az állatok, amelyek felfogóképessége korlátozott, s amelyek élete természetadta módon rövid lehet, nem sok lehetőséggel rendelkeznek a megvilágosodás elérésére. Éhséggyötörte szellemek – telhetetlen vágyak által űzött egykori emberek – lakják a harmadik birodalmat.

Egyes szent iratok szerint van negyedik birodalom is, amelyet harcos kedvű titánok laknak, akiket az erőszakhoz és hatalomhoz való kötődésük ver béklyóba.

Az elmélkedés szintjei


A buddhizmus majdnem minden iskolájában központi gyakorlat az elmélkedés, mivel ez a megvilágosodáshoz vezető egyfajta közvetlen utat, “autópályát” biztosít.

A novíciusok összpontosító és az elme feletti uralomra irányuló gyakorlatokkal kezdenek, de amint mély önkívületi állapotba, azaz dhjánába jutottak, belépnek a Formák szférájába.

Amikor jártasságra tettek szert a magasabb szintű elmélkedési technikákban, ezekről az alsóbb szintekről elmozdulhatnak, és beléphetnek a Formák nélküli szférába, ahol elérhetik a végtelen tér, a végtelen tudat meditációs szintjeit, vagy akár magasabbakat is.

A páli szövegek és a későbbi szent iratok szerint Buddhának sikerült elérnie a hetedik és nyolcadik szintet – a “semmi” tartományában, ahol a test és az elme különválik, valamint a “sem észlelés, sem nem-észlelés” dimenziójában, amely a buddhista világmindenség legmagasabb szintjeivel van egy síkon. Innen lépett át a nirvánába.

OSZD MEG másokkal is!

forrás: avilagtitkai.com

Legutóbbi bejegyzések:

Ez a méregtelenítő tapasz vált be azoknak, akik egész nap fájó lábukra panaszkodtak, azoknak, akik szorongásra hajlamosak és azoknak is, akiknek az éjszakai alvás egy nehéz tortúra. A talpra helyezhető tapaszokat egész éjjel lehet viselni, segít a test teljes méregtelenítő rendszerének revitalizálásában, eltávolítja a mérgeket, a nehézfémeket, és egyéb káros és felesleges anyagokat, amitől levertnek érezzük magunkat. Valamint nagyon kellemes masszírozó érzést nyújt elalvás előtt. Ajánlott annak is aki a nagy hőségben nehezebben alszik el vagy fogyókúrázni szeretne.

A shakti matrac segít a mély relaxáció elérésében, stimulálja az akupresszúrás pontokat. 210 darab, egyenként 27 nyomási ponttal rendelkező virág alakú műanyag lemezekkel van ellátva, aminek a segítségével stimulálja az akupresszúrás pontokat a test felületén.

-20 másodperc után már érezhetően javítja a vérkeringést

-3 perces használat után a hát elkezd melegedni a véráramlástól

-6 perces használat után után az elméd elkezd lenyugodni

-10-15 perces használat után peptid hormonok áramlanak végig az egész testen

-20-30 perces használat jelentősen csökkenti a stresszt és a fájdalom mértékét

-30-40 perces használat esetén a fájdalom nagy mértékben enyhül, a cselekvő képesség megsokszorozódik

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu
×
×

Cart

A matrac mellyel a modern indiai jógik képzik a tudatukat.

 

A matrac mellyel a modern indiai jógik képzik a tudatukat.