Sok kutyatulajdonos úgy véli, hogy egy kutyaév egyenlő hét évvel az emberi életben. Vagyis ha a kutya a naptár szerint kétéves, akkor lényegében tizennégynél jár; a tízéves kutya pedig hetvennek számít. Bár ez a kalkuláció kétségtelenül egyszerű, van ennél pontosabb módszer is a kutya korának kiszámítására.

A hét éves szabállyal például olyan gond van, hogy egy szukakutya egyévesen már ivarérett, míg egy hétéves gyerek még nem. Egy tízéves szuka pedig még szülőképes korban van, noha a szabály alapján átszámítva hetvenéves volna, ami a nők esetében már nem szülőképes kor.

Valójában a kutyák nagy átlagban gyorsabban érnek életük első két éve során.
Az is figyelembe veendő, hogy a nagyobb testű fajták rövidebb életűek, mint a közepes és kistestű fajták. Ezért a nagytestű kutya általában érettnek számít ötévesen, míg egy kisebb kutyának tíz év kell a teljes érettség eléréséhez.

Az állatorvosok kidolgoztak egy jobb módszert a kutya emberévben számított életkorának megállapítására. A kutya első életéve tizenöt emberévvel egyenértékű, a második pedig kilenccel. A második évet követően minden naptári év négy kutyaévet ér. Ha tehát a kutyád hétéves naptári évben számolva, akkor emberévre átkalkulálva negyvennégy éves.

Kutya életkora – “Emberévben”
1 – 12

2 – 24

3 – 28

4 – 32

5 – 36

6 – 40

7 – 44

8 – 48

9 – 52

10 – 56

11 – 60

12 – 64

13 – 68

14 – 72

15 – 76

16 – 80

17 – 84

18 – 88

Ha ezzel a technikával számítod ki a kutyád korát, reálisabb értéket kapsz arra, hogy emberévben milyen idősnek számít. Ez a módszer tekintettel van a kutya érési ütemére; és azzal is számol, hogy ez az érési ütem két év után lelassul. Segítségével kutyádnál olyan életkort vehetsz figyelembe, amely pontosabban tükrözi az emberi életéveket – így négylábú barátodnak a lehető legjobb gondját viselheted!Te egyetértesz azzal, hogy a fenti kalkuláció precízebben adja meg a kutya korát emberévben számolva? Ha igen, akkor küldd el ismerőseidnek, hogy kutyájuknak ők is a reális életkorának megfelelően viselhessék gondját!

Forrás: apost.com

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu