Sokan nem szeretik nyersen a céklát, pedig salátákhoz reszelve, vagy fermentálva igazán ízletes, viszont a hőkezelés során veszít tápértékéből.

A céklában megtalálható fitotápanyagok gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A céklalé segítségével megakadályozható a szívroham, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, és szinten tartható az alacsony vérnyomás. A Queen Mary University 2010-es tanulmánya szerint napi 250 ml céklalé jelentősen csökkenti a vérnyomást. Minél nagyobb a vérnyomás, annál hatékonyabban csökkenti.

A cékla magas aminosav tartalma miatt fejleszti és fenntartja az egészséges izomszövetet, a magas káliumtartalma következtében pedig erősíti a szívizmot.

A céklalében nagyon sok a vas, éppen ezért segítségével hatékonyan felvehető a harc a vérszegénység, és a plusz kilók ellen. 80% feletti rosttartalmának köszönhetően hatékony lehet a gyomor- és bélrendszeri problémák leküzdésében.

A cékla magas vitamintartalma következtében javítja az anyagcserét, méregteleníti a májat, megszabadít a feleslegesen lerakódott zsírtól, nagy hatóerővel energizálja a testet.

Veseproblémák, vesekő vagy a homok, és cukorbetegség esetén nem ajánlott nagy mennyiségben, rendszeresen céklalevet inni.

A nagy mennyiségben (több mint 400 ml) fogyasztott céklalé a hangszálak átmeneti bénulását vagy akár émelygést is okozhat.

filantropikum

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu