Sokan nem szeretik nyersen a céklát, pedig salátákhoz reszelve, vagy fermentálva igazán ízletes, viszont a hőkezelés során veszít tápértékéből.

A céklában megtalálható fitotápanyagok gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A céklalé segítségével megakadályozható a szívroham, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, és szinten tartható az alacsony vérnyomás. A Queen Mary University 2010-es tanulmánya szerint napi 250 ml céklalé jelentősen csökkenti a vérnyomást. Minél nagyobb a vérnyomás, annál hatékonyabban csökkenti.

A cékla magas aminosav tartalma miatt fejleszti és fenntartja az egészséges izomszövetet, a magas káliumtartalma következtében pedig erősíti a szívizmot.

A céklalében nagyon sok a vas, éppen ezért segítségével hatékonyan felvehető a harc a vérszegénység, és a plusz kilók ellen. 80% feletti rosttartalmának köszönhetően hatékony lehet a gyomor- és bélrendszeri problémák leküzdésében.

A cékla magas vitamintartalma következtében javítja az anyagcserét, méregteleníti a májat, megszabadít a feleslegesen lerakódott zsírtól, nagy hatóerővel energizálja a testet.

Veseproblémák, vesekő vagy a homok, és cukorbetegség esetén nem ajánlott nagy mennyiségben, rendszeresen céklalevet inni.

A nagy mennyiségben (több mint 400 ml) fogyasztott céklalé a hangszálak átmeneti bénulását vagy akár émelygést is okozhat.

filantropikum

Oldalunk sajnálatos módon hamarosan véget ér. Hogyha továbbra is szeretnél értesülni friss híreinkről, kövess minket az új házi praktikákkal foglalkozó pinterest oldalunkon! :)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu