Minden év elején megígérjük magunknak, hogy egészségesebbek, boldogabbak és sikeresebbek leszünk. De a motiváció nem tart örökké, és ahelyett, hogy elérnénk a céljainkat, inkább a motivációnk helyreállítására koncentrálunk.

Itt van néhány tanács, amelyek segítenek fenntartani a motivációt.

1. Állítson fel prioritásokat a feladatai között

Néha sok időt töltünk olyan dolgokkal, amelyek nem annyira fontosak, de sok időt emésztenek fel, és a befejezésük után már nem marad energiánk a többi projektünkre. Ezért a prioritások felállítása segíthet abban, hogy gyorsabban elérd a céljaidat. A teendők listájának elkészítése során ossza a feladatait 4 részre: sürgős és fontos, fontos, de nem sürgős, sürgős, de nem fontos, nem fontos és nem sürgős. Ha megtanulod, hogy a fontos dolgokkal a munka elején foglalkozz, sokkal produktívabbnak fogod érezni magad.

2. Vizualizáld a céljaidat

Természetesen fontos, hogy legyenek teendőlisták, amire feljegyzed a céljaidat és az álmaidat, de a vizualizálás sokkal izgalmasabb és kreatívabb módja annak, hogy minden célod egy helyen legyen. A vizualizáció az egyik legerősebb gyakorlat az elméd számára. Létrehozhatsz egy víziótáblát, ahol összegyűjtheted a fotókat vagy képeket azokról a dolgokról, amelyeket szeretnél az életedben. Foghatsz például egy tiszta posztert, és kirakhatod rá álmaid házának képeit, olyan dolgokat, amelyeket meg szeretnél vásárolni, és olyan országokat, amelyeket meg szeretnél látogatni. A táblát jól látható helyre akaszd fel, így emlékeztetőül szolgál majd arra, hogy miért kell keményen dolgoznod.

3. Írj levelet a jövőbeli énednek

Képzeld el, milyen ember szeretnél lenni egy idő után. Gazdag akarsz lenni, vagy saját családot szeretnél alapítani, vagy be akarod járni a világ országainak listáját? Most kreatív lehetőséged van arra, hogy nyomon követhesd a sikereidet azzal, hogy levelet írsz a jövőbeli énednek.

Ezzel kitűzheted a céljaidat, és egy bizonyos idő elteltével láthatod, hogy elérted-e azokat. Jelenleg különböző elérhető szolgáltatásokat találhatsz az interneten, amelyek lehetővé teszik, hogy “jövőbeli” levelet küldj – kiválaszthatod, hogy egy év, 3 év vagy akár 10 év múlva szeretnéd megkapni.

4. Állítsd össze a saját álomcsapatodat.

A céljaid megvalósítása során fontos, hogy motivált emberek legyenek körülötted. Oszd meg terveidet és céljaidat az embereiddel, hogy ők is figyelemmel tudják kísérni azokat, és ne engedjék, hogy eltévedj a fókuszodtól. Ha vannak barátaid, akik hisznek benned, és akik lökhetnek és motiválhatnak, amikor szükséges, az döntő pont lehet a sikerhez vezető úton.

5. Motiváld magad apró jutalmakkal minden lépésnél

A motivációs guruk mindig azt mondják, hogy a valaminek az elérésére irányuló tervedet kis lépésekre kell felosztanod. Ezzel persze nem tudunk vitatkozni, de félő, hogy ez nem elég. Próbálj meg olyan apró jutalmakra is gondolni, amelyeket a kis lépések megvalósításával kapsz. A jutalmak ne legyenek hatalmasak vagy drágák, lehet egy látogatás a kedvenc éttermedben vagy egy mozi. Ezek elérésével könnyebb lesz új szokásokat kialakítanod, és motiváltabb leszel a keményebb munkára.

6. Jegyezz fel minden előrelépést, hogy nyomon követhesd a sikeredet

Tanulmányok szerint fontos, hogy ne csak az elért végeredményt jegyezd fel, hanem folyamatosan figyeld a fejlődésedet is. Sőt, ha így teszel, sikerülhet a tényleges céljaidat is elérned, mert a fejlődés érzése erőteljes és inspiráló.

7. Rendezze be megfelelően a munkaterületét

Tanulás vagy otthoni munka közben fontos, hogy a különböző tevékenységekhez külön munkaterületet szervezzünk. El kell választani a munka és a szabadidő hangulatát, hogy az agy könnyebben és gyorsabban tudjon navigálni: ha egy laptop és egy fekete bögre kávé van a térben, az munka. Ha van telefon/tévé/tablet, akkor nézhetünk macskás videókat a YouTube-on.

8. Használd a “Pomodoro technikát”

Ha problémád van a fókuszálással, használd a Pomodoro technikát. Ez az időgazdálkodási módszer a Pomodoro konyhai időzítő után kapta a nevét.
Mindössze annyit kell tenned, hogy beállítasz egy időzítőt 25 percre, miközben valamilyen feladaton dolgozol, és a csörgés után 5-10 perc rövid szüneteket tartasz. Ismételje meg ezt háromszor, és a harmadik “pomodoro” (időintervallum) után tartson hosszabb – 20 perces – szünetet. Most nem kell megvenned a tényleges időzítőt, hogy kipróbáld, az internet tele van analóg alkalmazásokkal, amelyekkel a fontos feladatokra koncentrálhatsz.

forrás: trendvonal

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu