Ha rossz napod van, választhatsz egy olyan tippet, amit még sosem csináltál, és kipróbálhatod. Ha rendszeresebben szeretne odafigyelni a mentális egészségére, találhat egy új rituálét, amelyet beépíthet a napi rutinjába. Akár ki is nyomtathatja ezt a listát, és az öngondoskodás eszköztárának részeként tarthatja – rejtse el valahová, ahol könnyen megtalálja, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítést kelljen tennie a használatához, különösen, ha rosszul érzi magát.

Tevékenységek, amelyek javítják mentális egészségedet:

1. Nézz meg egy mentális egészséggel kapcsolatos podcastot. A mentális egészséggel kapcsolatos podcastok többféleképpen is nyújthatnak öngondoskodást: Megtanulhatsz valami újat arról, hogyan kell kezelni, kevésbé érzed magad egyedül, vagy kaphatsz egy egészséges adag figyelemelterelést olyan időszakban, amikor lehetetlennek érzed, hogy a figyelmedet egy könyvre vagy egy filmre összpontosítsd.

2. Vállalj egy apró, megvalósítható, felemelő otthoni projektet. Ha egy kis frissítést adsz a terednek, az kellemes, megnyugtató irányítás érzését keltheti – különösen hasznos, ha szorongsz vagy bizonytalannak érzed magad. Ráadásul a projekt végére egy boldogabb, egészségesebb térrel fogsz rendelkezni, ami a mentális egészségeddel is csodákat tehet.

3. Ha szeretnél a figyelemelterelésre támaszkodni, javasoljuk, hogy tedd ezt buta, szórakoztató és egyenesen magával ragadó TikTokkal. Igen, ez egy óda a közösségi médiaplatformhoz, amely átvette az internetet. És nem, ez nem csak a Z generációsoknak szól! Ajándékozd meg magad a görgetéssel (és görgetéssel és görgetéssel és görgetéssel és görgetéssel és görgetéssel és görgetéssel) a kellemes, vicces szellemi stimuláció véget nem érő parádéján keresztül.

4. Vagy… színezz! A művészet sokféleképpen lehet gyógyító. Az alkotásaiddal feldolgozhatod a traumát vagy az érzelmeidet, elzónázhatsz a világ elől firkálással vagy firkálással, vagy levezetheted az energiádat azzal, hogy valami fizikai dologba öntöd. Alapvetően a színezés mindig jó ötlet.

5. Áss a nosztalgiába, vagyis azokba az emberekbe, helyekbe, dalokba, játékokba és filmekbe, amelyek a múltban megvigasztaltak. Mindig van rá esély, hogy a hajdani öngondoskodási módszereid már nem őrölnek meg annyira, mint régen. De ha szánsz egy pillanatot arra, hogy felidézd, mi segített neked akkoriban – akár öt, tíz vagy húsz évvel ezelőtt volt -, az együttérzést ébresztheti benned a régi éned iránt, és a reményt, hogy ismét átjutsz a másik oldalra.

6. Ugrálj körbe! Mozogj úgy, hogy boldognak érezd magad, még ha csak néhány percig is. Igen, a mozgás fokozhatja a hangulatodat. De ez nem jelenti azt, hogy fárasztó edzést kell végezned, ha rosszkedvű vagy. Tedd fel a kedvenc dalodat és táncolj, sétáltasd meg a kutyát egy kicsit hosszabb útvonalon, vagy menj el úszni. Az öngondoskodás eszköztárának kiváló darabja, ha találsz egy olyan tevékenységet, amit igazán élvezel.

7. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amikre a közeli és a távoli jövőben is számíthatsz. Néha úgy érezhetjük, hogy nincs mit várni, ezért azzal kezdjük, hogy tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Ezért is vagyunk hívei annak, hogy olyan dolgokat hozzunk létre, amikre várhatunk. Ez jelentheti azt, hogy átformáljuk a gondolkodásunkat (várhatunk olyan egyszerű dolgokat is, mint a következő meleg, napsütéses nap, vagy hogy tiszta ágyneművel fekszünk le), vagy beírhatunk valamit a naptárunkba a következő hétre, hónapra vagy évre.

8. Próbáld ki a meditációt, még akkor is, ha még sosem csináltad. A “mindfulness meditáció” kezdőbarát és kiváló kiindulópont. Nagyrészt arról szól, hogy a figyelmedet befelé, a jelen pillanatra irányítod, elengedve minden ítélkezést azzal kapcsolatban, amit gondolsz vagy érzel. Kutatások szerint hasznos lehet a szorongás, a depresszió és még a krónikus fájdalom leküzdésében is. Itt a jel, hogy adj neki egy esélyt. Ülj le egy székre, feküdj le a kanapéra, vagy akár próbáld ki a metrón. Mindössze néhány rövid percre van szükséged.

9. Ha nem szeretsz meditálni, de keresed ezt a hatást, próbáld ki a csomókötést. Ez egy aktív módja annak, hogy összpontosítsd az elmédet, ha a csukott szemmel való ülés nem a te világod. Kielégítő, ad valamit, amire minden figyelmedet fordíthatod, és lehetővé teszi, hogy észrevegye a felesleges gondolataidat, amikor és ha felmerülnek.

10. Próbáljon ki egy könnyen követhető, vezetett légzésvideót. A légzés olyan erőteljes. Ez az egyik dolog, ami felett igenis rendelkezünk, még akkor is, ha a szorongás miatt úgy érezhetjük, hogy nem. A légzésed hasznosítása egy irányított légzésvideón keresztül remek módja annak, hogy stresszhelyzetben levegőt vegyél, vagy megnyugodj a szorongás pillanatában. Ráadásul az előnyök tudományosan bizonyítottak – a légzés lelassításával megváltoztathatod a tested teljes paraszimpatikus idegrendszeri reakcióját.

További 40 mentális egészség tippet ismerhetsz meg az eredeti cikknél!

(forrás: trendvonal.com)

Havi egyszer exkluzív tartalmat küldünk, kizárólag emailben, ami ingyenes könyveket, meditációkat, videókat, egyedi csillagjegy elemzéseket, és még egyéb érdekes dolgokat foglal magába.

Felkapott bejegyzés:

Legutóbbi bejegyzések:

Close Menu